Att klippa klor kan ibland vara svårt och jobbigt för både dig och hunden. Här kommer våra bästa tips för att det ska bli enklare för er båda oavsett om ni har problem att klippa klor eller det fungerar bra.
1. Prova olika ställningar
Det kanske vanligaste vid kloklippning hemma är att hunden läggs ner på rygg eller på sidan för att vi som klipper enkelt ska kunna se och kunna hålla hunden stilla undertiden vi klipper. Vårt allra bästa tips är att låta hunden stå upp istället. Hunden känner sig mer bekväm, mindre utsatt och inte fasthållen. En mindre hund kan du ha på ett bord och den större hunden stående på golvet. Om hunden har stela leder på grund av ålder eller skada brukar det vara enklare att hålla tassen i ledens riktning bakåt för det tänjer minst i hundens leder. Prova och se om det blir någon skillnad.
2. Ge hunden en förvarning
Forskning visar att både vi och andra kännande och tänkande varelser blir mindre stressade, mindre rädda och hanterar saker vi förknippar med obehag bättre om vi blir förvarnade om att obehaget är på väg. Använd därför en signal t ex klipp någon sekund innan du klipper i klon. Då hinner hunden förbereda sig på att det blir obehagligt och kloklippningen blir lite bättre för hunden.
3. Byt klosax ofta
Klosaxar slits och förlorar sin skärpa. En slö klosax trycker ihop klon innan den klipper av klon vilket känns obehagligt (orsakar smärta). En klosax ska vara så vass att det känns som att skära i smör när klon klipps av. Det ska enkelt gå att skala av klon i tunna tunna flagor. Vi rekommenderar att klosaxen slipas eller byts ut minst varje år, gärna 2 ggr per år. Beroende på hur många hundar du har och hur ofta du klipper klorna.
4. Klipp ofta och få
Om hunden inte är ett stort fan av kloklippning kommer du att tjäna på att klippa ofta men under kortare tid. Ta en eller två klor om dagen. På mindre än 14 dagar är alla klorna klippta och du kan börja om igen. Klipper du ofta slipper du även ta så mycket på klorna, vilket gör att det gå fortare att klippa.
Millers – den bästa klotången!
5. Låt hunden vara med och bestämma
Kloklippning är inget val hur vida det ska göras eller inte. Men hunden kan få vara med och bestämma när den är redo. Är hunden stilla när du tar upp tassen och sätter klosaxen på plats – klipp klon (gärna med en signal som förvarnar om att klippet kommer). Drar hunden åt sig tassen, släpp tassen och prata lite med hunden så hunden får någon sekund att bli redo och prova igen.
6. Gör det enklare att stå stilla
Även om hunden inte har några större invändningar mot att klippa sin klor kan det vara svårt att få dem att vara stilla så kloklippningen går smidigt. Speciellt valpar kan vara en utmaning. Här är vårat tips lickimat eller sökmatta. Hunden får en rolig arbetsuppgift och står stilla så vi får möjlighet att klippa klorna.