Publicerad den

Lediga platser på vårt mobila hunddagis

Nu har vi lediga platser på vårt mobila hunddagis. Det finns möjlighet till både heltid, deltid och flexi på vår hundbuss. Som kund på vårt mobila hunddagis eller som vi kallar det i dagligt tal hundbussen kombineras vila i hemmets lugna vrå med 2 timmar aktivitet, promenad och socialt umgänge med andra hundar i olika miljöer. Du kan läsa mer om vårt mobila hunddagis här eller kontakta oss via telefon 0510-22900 eller mejl malin@adioganget.se.

Publicerad den

Ditt koppel påverkar era promenader mer än du tror

Många av er tänker säkert att ett koppel är ett koppel. Bara det är helt så fyller det sin funktion. Det stämmer visserligen att kopplet behöver vara helt för att fylla sin största uppgift. Men kopplet påverkar dina koppelpromenader mer än du tror. Och det kan faktiskt vara så att du har behov av mer än ett koppel.

Ta en gemensam koppelpromenad utan irritation

Många ser framför sig en lugn och skön promenad tillsammans med sin hund där man tillsammans kan gå och njuta av naturen och det fina vädret. Man går tillsammans ut genom ytterdörren och ungefär där byts den romantiska bilden man hade av promenaden ut mot verkligheten. Hunden drar, du vill gå i ett tempo – hunden ett annat. Hunden vill stanna och nosa i evigheter på en fläk – du vill gå framåt för att få röra på dig. Två individer med olika syn på vad en mysig promenad tillsammans är. Vilket ofta skapar konflikter, irritation och en hund med selektiv hörsel.

Lösningen är inte att varje promenad ska vara på dina villkor. Inte att varje promenad bara är på hundens villkor heller. Hunden har behov av att få lukta på fläckar och utforska världen med sin nos. Hundar måste få vara hundar. Precis lika viktigt är det att du får ut det du vill ha av promenaden. Vi tvåbenta har också behov som behöver tillgodoses. Vi har behov av att släppa vardagen och stress. Lösningen är att kompromissa så ni båda får ut det ni vill ha ut av promenaden. Ofta är lösningen så enkel som ett längre koppel.

Ett längre koppel kan vara lösningen

Om du byter ut ditt vanliga 180 cm långa koppel mot ett koppel som är 4-5 meter kommer ni båda två behöva anpassa er mindre till varandra på promenaden. Vilket minska irritationen och frustrationen för er båda. När hunden vill stanna och lukta på något så kan du fortsätta gå framåt. I och med att kopplet är 2-3 meter längre får hunden mer tid på sig att göra klart det den tycker är viktigt på promenaden. När friheten ökar och du slutar dra i kopplet för att ni ska vidare hela tiden kommer hunden minska även sitt dragande i kopplet. En bra kompromiss som ger hunden större frihet att vara hund och dig själv bättre förutsättningar att slippa bli irriterad och frustrerad på att ni inte kommer framåt eller att hunden ligger på och drar.

En annan bieffekt av att ha ett längre koppel är att jag måste börja kommunicera genom att prata med hunden. När jag har ett längre koppel blir det lättare att muntligt ge hunden instruktioner än att använda kopplet för att få hunden att göra som du vill. Ett längre koppel på promenaden ger oss båda mer tid och gör att vi börjar kommunicera muntligt utan att gå och rycka/dra i hunden.

Perfekt! Jag tar fram mitt flexikoppel!

Flexikoppel har sina fördelar och är ett smidigt koppel att använda i t ex skogen om hunden inte kan vara lös. Något om man ofta inte tänker på är att för ett flexikoppel ska vara säkert behöver antingen miljön runt omkring vara säker eller så behöver min hund komma på inkallning. Vad händer om min hund är längst ute i sitt flexikoppel på 6 meter och så kommer det en barnfamilj som plötsligt dyker upp? Jag behöver få in min hund till min sida snabbt för att mötet med barnfamiljen ska gå säkert till. Det är inte lätt med ett flexikoppel att snabbt korta upp det om du inte har en inkallning på hunden.

Därför är det säkrare att ha ett vanligt koppel utan flexi-funktionen i många miljöer. Det går snabbt att korta upp vid behov. Det är inte lika smidigt att hantera innan man har vant sig och fått in rätt teknik. Men betydligt säkrare än ett koppel med flexi-funktion.

Börja med lite längre och utöka längden

Om det känns osäkert och ovant att hantera 4-5 meter koppel så kan du börja med ett koppel som är 3 meter för att bli varm i kläderna. Ett koppel som är 3 meter fungerar alldeles utmärkt även inne i tätbebyggt område. När du känner dig varmare i kläderna byter du upp dig till ett längre koppel.

Vilken längd passar i vilken situation?

Jag nämnde i början av texten att du kanske eventuellt behövde fler än ett koppel. Självklart kan du bara ha ett koppel och klara dig bra med det. Men det finns fördelar att ha lite olika typer och längd på kopplet. Då finns det ett koppel som är anpassat till just den situationen/miljön vi är i. Det gör livet lite bekvämare. Här kommer lite hjälp kring hur du ska tänka.

Centrum eller platser med mycket folk – här behöver hunden ofta gå väldigt nära oss för att inte störa andra eller bli trampad på. Då är ett koppel som är mellan 150 cm och 180 cm lagom. Om jag bara ska passera en sådan plats kan jag lika gärna ha ett längre koppel som passar resten av promenaden. Men om du ska vistas i en sån miljö under en längre tid kommer den delen av kopplet som du inte kan använda bara att vara i vägen i din hand.

Tätbebyggt område med cykel- och gångbanor – här varierar det hur mycket frihet vi kan ge hunden. Ibland behöver hunden gå nära oss och vissa sträckor kan vi ge den mer frihet. Ett koppel som är 3 meter är lagom om du inte är van att hantera längre koppel. Har du vanan inne kan det fungera alldeles utmärkt med 4-5 meter med.

Skogen eller på landet – här behöver hunden sällan vara nära oss av sociala- eller säkerhetsskäl. Om hunden inte kan gå lös är ett koppel om 5 meter eller ett flexikoppel passande.

Publicerad den

Vad är berikning?

Berikning ger lyckliga hundar! Våra hundar får sällan utlopp för sina naturliga behov i vårt samhälle. Våra liv och vårt samhälle är inte anpassat för en helt annan art, vilket faktiskt hundarna är. De är en helt annan art och har helt andra behov och beteenden än vi själva. Det är lätt att glömma bort att ens bästa vän faktiskt är en hund. Våra hundar gör så enormt mycket för oss. De tröstar när vi är ledsna, de får oss att skratta och roar oss med sina upptåg, de hänger med på alla våra äventyr och galna idéer och älskar oss över allt annat. Det är verkligen dags att du ger något tillbaka till din bästa vän. Något som får vovven att må lika bra som du mår av att din 4-benta vän finns i ditt liv.

Häng med det är enkelt och roligt!

Matberikning

Numera får våra hundar maten serverad i en matskål som är slut på 30 sekunder. Men de är anpassade för att jaga eller leta upp maten, de fick slita hårt för att bli mätta. Att få mat innebar att hunden behöver söka upp och spåra ett byte, för att sedan jaga och tillslut fälla bytet. För att få mat kanske man även behövde gräva ner sin fångst för att kunna bli mätt igen ett tag senare eller försvara sin rätt att äta när det kommer någon annan som också var hungrig. Ibland behövde man leta efter mat på annat håll men även då användes nosen för att hitta maten som slängts i soptunnor eller bytet någon annan fällt för ett par timmar sedan. Idag häller vi upp torrfoder i en matskål och på sin höjd ber vi hunden sitta innan den får ta för sig. Här finns det gott om utrymme för berikning!

7 tips på matberikning

  • Kasta ut torrfodret på en gräsmatta eller i skogen och låt hunden leta upp sin mat.
  • Tillsätt nya smaker i matskålen. Skapa en buffé med olika saker som hunden kan äta tillsammans med hundens vanliga mat. Du kan t ex lägga i lite grönsaker, frukt, ägg med skal eller något annat. Om hunden inte är glupsk kan du även lägga dit något icke ätbart t ex en kvist eller barkbit. Buffén i matskålen tillsammans med det som inte går att äta ger hunden möjlighet att sortera och plocka ut det den vill ha.
  • Lägg maten i en kartong med tidningspapper som du stänger genom att vika kanterna omlott. Hunden kommer behöva lösa problem och jobba fysiskt för att få tag i sin mat. Vissa hundar sliter sönder kartongen i beståndsdelar och andra klurar och är mer försiktiga.
  • Ta ett lakan eller en filt du inte är rädd om. Vik den till ett paket och lägg in maten i de olika lagren. Hunden kommer behöva använda flera naturliga beteenden för att komma åt maten.
  • Göm maten i hela lägenheten eller huset så hunden verkligen får använda sin nos för att hitta all sin mat.
  • Gör ett spår i trädgården som leder fram till en större hög med mat. Lägg ett par foderkulor i början och sedan lägger du en foderkula vart annat steg du går. När du gått ett 10-tal meter lägger du ut den mat som är kvar i en hög.
  • Ta en PET-flaska utan kork och fyll den med lite foderkulor. Ge den sedan till hunden.

Berikning är mer än bara mat

Du kan enkelt hitta på egna sätt att berika din hunds liv på. Berikning handlar om att få utlopp för naturliga beteenden så som jaga, gräva, slita sönder, lösa problem, spåra, söka, vakta, patrullera, larma/varna osv. Många av dessa naturliga beteenden är inte önskvärda i vårt samhälle men vi kan försöka ersätta dom och styra om beteendena till situationer/miljöer där det är lämpligt. Jakten kan ersättas med viltspår, hunden kan få vakta sitt ben, gå ett varv runt tomten på morgonen för att kolla så att ingen inkräktat, slita sönder en leksak, gräva ner sitt ben i sandlådan, ligga på yttertrappan och spana osv.

Vad har din hund för behov och hur kan du låta hunden utföra detta i din vardag?