Publicerad den

5 roliga aktiveringstips inomhus

Nu när hösten har sitt grepp om oss ordentligt är det lite mindre roligt att aktivera hunden utomhus. Därför tänkte vi dela med oss av fem roliga aktiveringar som ni kan göra inomhus tillsammans.

1. Avancerad godisletning

Du kan med fördel använda hundens egen mat. Stäng ute hunden så den inte ser vad du gör och göm sedan foderkulorna i ett helt rum. Göm fodret så hunden kan komma åt den själv men utnyttja ytan som finns. Göm t ex i soffan, i en bokhylla, i hundens egen bädd, på golvet, på ett bord osv. Du bestämmer helt och hållet var som är okej i ditt hem. När du gömt lite foderkulor på olika ställen hämtar du hunden och ber den leta upp sin mat.

Om hunden inte är jätteintresserad av att leta efter sin mat kan du byta ut den mot något den tycker är godare eller till och med låta den leta efter sin favoritleksak. Du kan även låta hunden leta upp sitt tuggben som du gömt.

2. Pusselspel

Det finns hur mycket roliga pussel- och aktivitetsspel till hundar som helst på marknaden. Spelen brukar vara märkta med svårighetsgrad. Ett tips när du ska välja pussel eller aktivitetsspel är att fundera på hur din hund brukar lösa problem. Använder den sina tassar, buffar den med sin nos eller försöker den bita/gnaga? Om du vet hur din hund brukar göra har du lättare att hitta ett spel som passar. Att pussla och spela är en aktivitet som ni gör tillsammans.

3. Balans- och styrketräning

Varför inte använda hösten och vintern till att stärka hundens kropp? Du har en hel del saker hemma inomhus som du enkelt kan använda för att bygga styrka och kroppskännedom.

Om du har en luftmadrass är den perfekt att använda för att träna alla små stabiliseringsmuskler och stärka ligament. En mjukare madrass ger svårare träning än en madrass med mer luft i. Låt hunden skritta på madrassen. Använd både raka spår och böjda. Låt hunden stå stilla och balansera med tassarna/benen parallellt i fyra hörn så de bildar en rektangel/kvadrat med räta vinklar.

Du kan även ta en större soffkudde och lägga på golvet (se till att den inte kan glida iväg). Hunden ska stå med framtassarna på kudden och bakbenen kvar på golvet. Hunden ska sedan sätta sig och ställa sig upp om vart annat med framtassarna kvar på kudden.

4. Problemlösning

Att lösa problem gillar de flesta hundarna. Det är bara din egen fantasi som sätter gränser för vad som är möjligt. Men du ska få två tips i olika svårighetsgrad så ni kommer igång.

Öppna paket: slå in en papplåda i omslagspapper och göm ett tuggben eller något gott godis i paketet. Använd sparsamt med tejp och undvik presentsnöre. Ge paketet till hunden och låt den klura ut hur den ska få tag i godiset/tuggbenet. Det är viktigt att du är med och övervakar så hunden inte äter upp något som är olämpligt eller skadar sig på något sätt.

Få fram godis under soffan: ta en låda/korg som går under t ex soffan, byrån eller bokhyllan (hunden ska inte kunna komma under). Sätt fast ett snöre i lådan/korgen och i andra änden av snöret sätter du fast något som hunden enkelt kan dra i t ex en fleecefläta. Lägg lite gott godis i lådan/korgen och ställ den under bokhyllan så hunden måste dra i snöret för att få ut den. Låt hunden jobba för att få fram sitt godis.

5. Kreativitet med en låda

Den här leken ökar hundarnas påhittighet och ger dom självförtroende att våga testa olika saker. Allt du behöver är en låda och en massa godisar i små bitar. Ställ ner lådan och belöna allt hunden gör med lådan. Du kan t ex belöna dessa beteenden från hunden:

  • tittar på lådan
  • nosar på lådan
  • går mot lådan
  • sätter en eller flera tassar på lådan
  • lyfter lådan med munnen
  • puttar på lådan med nosen
  • hoppar på lådan
  • sätter sig på eller i lådan