Publicerad den

Ditt koppel påverkar era promenader mer än du tror

Många av er tänker säkert att ett koppel är ett koppel. Bara det är helt så fyller det sin funktion. Det stämmer visserligen att kopplet behöver vara helt för att fylla sin största uppgift. Men kopplet påverkar dina koppelpromenader mer än du tror. Och det kan faktiskt vara så att du har behov av mer än ett koppel.

Ta en gemensam koppelpromenad utan irritation

Många ser framför sig en lugn och skön promenad tillsammans med sin hund där man tillsammans kan gå och njuta av naturen och det fina vädret. Man går tillsammans ut genom ytterdörren och ungefär där byts den romantiska bilden man hade av promenaden ut mot verkligheten. Hunden drar, du vill gå i ett tempo – hunden ett annat. Hunden vill stanna och nosa i evigheter på en fläk – du vill gå framåt för att få röra på dig. Två individer med olika syn på vad en mysig promenad tillsammans är. Vilket ofta skapar konflikter, irritation och en hund med selektiv hörsel.

Lösningen är inte att varje promenad ska vara på dina villkor. Inte att varje promenad bara är på hundens villkor heller. Hunden har behov av att få lukta på fläckar och utforska världen med sin nos. Hundar måste få vara hundar. Precis lika viktigt är det att du får ut det du vill ha av promenaden. Vi tvåbenta har också behov som behöver tillgodoses. Vi har behov av att släppa vardagen och stress. Lösningen är att kompromissa så ni båda får ut det ni vill ha ut av promenaden. Ofta är lösningen så enkel som ett längre koppel.

Ett längre koppel kan vara lösningen

Om du byter ut ditt vanliga 180 cm långa koppel mot ett koppel som är 4-5 meter kommer ni båda två behöva anpassa er mindre till varandra på promenaden. Vilket minska irritationen och frustrationen för er båda. När hunden vill stanna och lukta på något så kan du fortsätta gå framåt. I och med att kopplet är 2-3 meter längre får hunden mer tid på sig att göra klart det den tycker är viktigt på promenaden. När friheten ökar och du slutar dra i kopplet för att ni ska vidare hela tiden kommer hunden minska även sitt dragande i kopplet. En bra kompromiss som ger hunden större frihet att vara hund och dig själv bättre förutsättningar att slippa bli irriterad och frustrerad på att ni inte kommer framåt eller att hunden ligger på och drar.

En annan bieffekt av att ha ett längre koppel är att jag måste börja kommunicera genom att prata med hunden. När jag har ett längre koppel blir det lättare att muntligt ge hunden instruktioner än att använda kopplet för att få hunden att göra som du vill. Ett längre koppel på promenaden ger oss båda mer tid och gör att vi börjar kommunicera muntligt utan att gå och rycka/dra i hunden.

Perfekt! Jag tar fram mitt flexikoppel!

Flexikoppel har sina fördelar och är ett smidigt koppel att använda i t ex skogen om hunden inte kan vara lös. Något om man ofta inte tänker på är att för ett flexikoppel ska vara säkert behöver antingen miljön runt omkring vara säker eller så behöver min hund komma på inkallning. Vad händer om min hund är längst ute i sitt flexikoppel på 6 meter och så kommer det en barnfamilj som plötsligt dyker upp? Jag behöver få in min hund till min sida snabbt för att mötet med barnfamiljen ska gå säkert till. Det är inte lätt med ett flexikoppel att snabbt korta upp det om du inte har en inkallning på hunden.

Därför är det säkrare att ha ett vanligt koppel utan flexi-funktionen i många miljöer. Det går snabbt att korta upp vid behov. Det är inte lika smidigt att hantera innan man har vant sig och fått in rätt teknik. Men betydligt säkrare än ett koppel med flexi-funktion.

Börja med lite längre och utöka längden

Om det känns osäkert och ovant att hantera 4-5 meter koppel så kan du börja med ett koppel som är 3 meter för att bli varm i kläderna. Ett koppel som är 3 meter fungerar alldeles utmärkt även inne i tätbebyggt område. När du känner dig varmare i kläderna byter du upp dig till ett längre koppel.

Vilken längd passar i vilken situation?

Jag nämnde i början av texten att du kanske eventuellt behövde fler än ett koppel. Självklart kan du bara ha ett koppel och klara dig bra med det. Men det finns fördelar att ha lite olika typer och längd på kopplet. Då finns det ett koppel som är anpassat till just den situationen/miljön vi är i. Det gör livet lite bekvämare. Här kommer lite hjälp kring hur du ska tänka.

Centrum eller platser med mycket folk – här behöver hunden ofta gå väldigt nära oss för att inte störa andra eller bli trampad på. Då är ett koppel som är mellan 150 cm och 180 cm lagom. Om jag bara ska passera en sådan plats kan jag lika gärna ha ett längre koppel som passar resten av promenaden. Men om du ska vistas i en sån miljö under en längre tid kommer den delen av kopplet som du inte kan använda bara att vara i vägen i din hand.

Tätbebyggt område med cykel- och gångbanor – här varierar det hur mycket frihet vi kan ge hunden. Ibland behöver hunden gå nära oss och vissa sträckor kan vi ge den mer frihet. Ett koppel som är 3 meter är lagom om du inte är van att hantera längre koppel. Har du vanan inne kan det fungera alldeles utmärkt med 4-5 meter med.

Skogen eller på landet – här behöver hunden sällan vara nära oss av sociala- eller säkerhetsskäl. Om hunden inte kan gå lös är ett koppel om 5 meter eller ett flexikoppel passande.