Publicerad den

Vad är berikning?

Berikning ger lyckliga hundar! Våra hundar får sällan utlopp för sina naturliga behov i vårt samhälle. Våra liv och vårt samhälle är inte anpassat för en helt annan art, vilket faktiskt hundarna är. De är en helt annan art och har helt andra behov och beteenden än vi själva. Det är lätt att glömma bort att ens bästa vän faktiskt är en hund. Våra hundar gör så enormt mycket för oss. De tröstar när vi är ledsna, de får oss att skratta och roar oss med sina upptåg, de hänger med på alla våra äventyr och galna idéer och älskar oss över allt annat. Det är verkligen dags att du ger något tillbaka till din bästa vän. Något som får vovven att må lika bra som du mår av att din 4-benta vän finns i ditt liv.

Häng med det är enkelt och roligt!

Matberikning

Numera får våra hundar maten serverad i en matskål som är slut på 30 sekunder. Men de är anpassade för att jaga eller leta upp maten, de fick slita hårt för att bli mätta. Att få mat innebar att hunden behöver söka upp och spåra ett byte, för att sedan jaga och tillslut fälla bytet. För att få mat kanske man även behövde gräva ner sin fångst för att kunna bli mätt igen ett tag senare eller försvara sin rätt att äta när det kommer någon annan som också var hungrig. Ibland behövde man leta efter mat på annat håll men även då användes nosen för att hitta maten som slängts i soptunnor eller bytet någon annan fällt för ett par timmar sedan. Idag häller vi upp torrfoder i en matskål och på sin höjd ber vi hunden sitta innan den får ta för sig. Här finns det gott om utrymme för berikning!

7 tips på matberikning

  • Kasta ut torrfodret på en gräsmatta eller i skogen och låt hunden leta upp sin mat.
  • Tillsätt nya smaker i matskålen. Skapa en buffé med olika saker som hunden kan äta tillsammans med hundens vanliga mat. Du kan t ex lägga i lite grönsaker, frukt, ägg med skal eller något annat. Om hunden inte är glupsk kan du även lägga dit något icke ätbart t ex en kvist eller barkbit. Buffén i matskålen tillsammans med det som inte går att äta ger hunden möjlighet att sortera och plocka ut det den vill ha.
  • Lägg maten i en kartong med tidningspapper som du stänger genom att vika kanterna omlott. Hunden kommer behöva lösa problem och jobba fysiskt för att få tag i sin mat. Vissa hundar sliter sönder kartongen i beståndsdelar och andra klurar och är mer försiktiga.
  • Ta ett lakan eller en filt du inte är rädd om. Vik den till ett paket och lägg in maten i de olika lagren. Hunden kommer behöva använda flera naturliga beteenden för att komma åt maten.
  • Göm maten i hela lägenheten eller huset så hunden verkligen får använda sin nos för att hitta all sin mat.
  • Gör ett spår i trädgården som leder fram till en större hög med mat. Lägg ett par foderkulor i början och sedan lägger du en foderkula vart annat steg du går. När du gått ett 10-tal meter lägger du ut den mat som är kvar i en hög.
  • Ta en PET-flaska utan kork och fyll den med lite foderkulor. Ge den sedan till hunden.

Berikning är mer än bara mat

Du kan enkelt hitta på egna sätt att berika din hunds liv på. Berikning handlar om att få utlopp för naturliga beteenden så som jaga, gräva, slita sönder, lösa problem, spåra, söka, vakta, patrullera, larma/varna osv. Många av dessa naturliga beteenden är inte önskvärda i vårt samhälle men vi kan försöka ersätta dom och styra om beteendena till situationer/miljöer där det är lämpligt. Jakten kan ersättas med viltspår, hunden kan få vakta sitt ben, gå ett varv runt tomten på morgonen för att kolla så att ingen inkräktat, slita sönder en leksak, gräva ner sitt ben i sandlådan, ligga på yttertrappan och spana osv.

Vad har din hund för behov och hur kan du låta hunden utföra detta i din vardag?